Εκδηλώσεις

Μέσω συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων, συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων κατάρτισης και δράσεων ευαισθητοποίησης σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συμβάλλει στη μεταφορά γνώσης, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, καθώς και στη δικτύωση και ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ φορέων με ενεργό ρόλο και ενδιαφέρον γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο του έργου YENESIS

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου YENESIS, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν νέοι νησιώτες που προσφάτως επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν και ωφεληθούν από τις δράσεις του έργου.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 25-31 Ιανουαρίου 2020, φιλοξένησε 12 συμμετέχοντες ηλικίας 23-31 ετών από 10 Ελληνικά νησιά (Αίγινα, Καστελόριζο Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Νάξο, Πάρο, Σαμοθράκη, Σκιάθο, Σκόπελο και Σύρο), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς: καθαρή ενέργεια, βιώσιμος τουρισμός, πράσινες μεταφορές και ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο περιελάμβανε παρουσιάσεις, συμμετοχικά εργαστήρια καθώς και επισκέψεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς.

Η εν λόγω δράση στοχεύει αφενός στην ενίσχυση της επαγγελματικής εμπειρίας των νέων, προκειμένου να βρουν εργασία στο νησί τους, ενώ παράλληλα στηρίζει ουσιαστικά τη νεανική επιχειρηματικότητα κατευθύνοντάς την προς τα πράσινα επαγγέλματα που έχουν προστιθέμενη αξία τόσο για τη σταδιοδρομία των νέων ανθρώπων όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

 • 25 – 31/01/2020
 • ΑΘΗΝΑ
 • 12 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 9 ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ημερίδα: Καινοτόμες λύσεις και πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Δήμο Ρόδου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου SMILE στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ.

Το παρών έδωσαν περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι οργανισμών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, της παροχής τεχνικής υποστήριξης στο δημόσιο, φορέων της αγοράς με ενεργό ρόλο και ενδιαφέρον γύρω από τη διαμόρφωση πολιτικών και την υλοποίηση έργων βιώσιμης ενέργειας αλλά και δημότες της Ρόδου. Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, νησιωτικών Δήμων καθώς και Ευρωπαίοι εταίροι του έργου.

 • 18/03/2019
 • ΡΟΔΟΣ
 • 35 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 10 ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ενημερωτική ημερίδα: ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων

Το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου (ΕΠΕΓΑ), εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο HAPPEN, πραγματοποίησε με την υποστήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ενημερωτική ημερίδα σε δύο νησιά μέλη του Δικτύου, την Πάρο και την Κω.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ΚΣΜΚΕ καθώς και τεχνικές και χρηματοδοτικές λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην επικείμενη αναβάθμιση του Δημοτικού Ξενώνα στις Λεύκες στην Πάρο και στον Δημοτικό Ξενώνα στον Πολυβώτη Νισύρου υπό την τεχνική υποστήριξη του ΕΠΕΓΑ στο πλαίσιο του HAPPEN.

 • 1 & 22/03/2019
 • ΠΑΡΟΣ & ΚΩΣ

Σεμινάριο «Ενεργειακές Κοινότητες & Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με την εταιρεία Σ.Καραγιλάνης ΕΠΕ, τον Δεκέμβριο του 2018 ξεκίνησαν μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς όφελος των μελών του Δικτύου.

Το πρώτο σεμινάριο έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. και είχε ως θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες & Τοπική Αυτοδιοίκηση». Το σεμινάριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον αιρετών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του ευρύτερου δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 • 5/10/2018
 • ΑΘΗΝΑ
 • 30 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 4 ΟΜΙΛΗΤΕΣ

2ο φορουμ για τα Έξυπνα Νησιά

Μετά το 1ο Φόρουμ τον Ιούνιο του 2016 στην Αθήνα και την επίσημη υπογραφή της Διακήρυξης «Έξυπνα νησιά» το Μάρτιο του 2017 στις Βρυξέλλες, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου διοργάνωσαν το 2ο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα νησιά» στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι νησιών από 13 Ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν το παρών, εργάστηκαν σε ομάδες και κατέθεσαν προτάσεις προκειμένου το υπό διαπραγμάτευση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη δυναμική και τις ιδιαίτερες προκλήσεις των νησιών στην απορρόφηση χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων, με απώτερο στόχο την τοπική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου. Εναρκτήριο χαιρετισμό στο Φόρουμ απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν η Γ.Γ. της CPMR Ελένη Μαριάνου, o Mario Rodrigues, Υπεύθυνος για το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου στη Europe in my region και ο Jeppe Jensen, εκπρόσωπος της νεοσύστατης Γραμματείας για την Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά.

Το Forum οργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Friedrich-Ebert-Stiftung Athen και της ΚΕΔΕ στο Impact Hub Athens.

 • 14/09/2018
 • ΑΘΗΝΑ
 • 30 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 4 ΟΜΙΛΗΤΕΣ
 • 13 ΧΩΡΕΣ

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου (ΕΠΕΓΑ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη στήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου STEPPING, όπου το ΕΠΕΓΑ προβλέπεται να εκπονήσει επενδυτικά σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων σε 10 νησιωτικούς Δήμους με τη χρήση Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση φορέων από την κεντρική διοίκηση, παροχής τεχνικής υποστήριξης στο δημόσιο, την αγορά, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι στο πλαίσιο της συζήτησης ανακοίνωσαν σειρά πρωτοβουλιών επί του θέματος.

 • 11/07/2018
 • ΑΘΗΝΑ
 • 25 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Εργαστήρι Συμμετοχικού Σχεδιασμού

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WiseGRID, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου συνδιοργάνωσαν ανοιχτή συνάντηση στην Κύθνο με αντικείμενο την ενημέρωση για την πρόοδο του έργου WiseGRID και τον από κοινού σχεδιασμό επόμενων βημάτων.

Η εκδήλωση στο πρώτο μέρος περιελάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν στο νησί στο πλαίσιο του WiseGRID, ενώ ακολούθησε παρουσίαση για τη σημαντικότητα της ηλεκτροκίνησης για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Χωρισμένοι σε ομάδες και σε διάρκεια 8’ οι συμμετέχοντες κατέγραψαν και ανέδειξαν τα σημαντικότερα οφέλη και τα πεδία προβληματισμού για τη μετάβαση και τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων από τους ίδιους. Η συγκεκριμένη ενότητα ολοκληρώθηκε με σχετική συζήτηση, όπου διαπιστώθηκε η κοινή αντίληψη επί κάποιων θεμάτων, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα που προέκυψαν από τους καταγεγραμμένους προβληματισμούς.

 • 27/04/2018
 • ΚΥΘΝΟΣ
 • 10 ΟΜΑΔΕΣ

Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης – Υπογραφή Διακήρυξης

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και παρουσία νησιών από όλη την Ευρώπη έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης. Η εκδήλωση παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό κοινό την Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία συντονίζει το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης 36 εκπρόσωποι νησιωτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικτύων και φορέων από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν, παρουσία του Γενικού Διευθυντή για θέματα Ενέργειας Dominique Ristori, τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, θεμέλιο λίθο της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».

 • 28/03/2018
 • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 • 11 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 • 300 ΝΗΣΙΑ

3ο Διεθνές Συνέδριο «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα»

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου διοργάνωσαν το 3ο Διεθνές Συνέδριο «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα» το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πειραιά.

Το παρών έδωσαν διακεκριμένοι ομιλητές καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το συνέδριο στην επίσημη ιστοσελίδα smartports.gr.

 • 19 & 20/02/2018
 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • 70 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 21 ΟΜΙΛΗΤΕΣ
 • 6 ΧΩΡΕΣ

Έξυπνα Νησιά & Έξυπνες μικρές πόλεις

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, το ΕΠΕΓΑ και το δημοσιογραφικό πόρταλ ενέργειας Energypress. Βασικό θέμα ήταν η ανάδειξη των προϋποθέσεων για την Έξυπνη Ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο, η διάκριση των ρόλων (κράτος, Δήμοι, επιχειρήσεις, ενώσεις πολιτών, Πανεπιστήμια), καθώς και η παρουσίαση του πολύπλοκου χάρτη της υποστήριξης (τεχνικής και οικονομικής) που μπορούν να έχουν οι μικρές και μεσαίες πόλεις και τα νησιά από τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα.

 • 22 & 23/02/2018
 • ΑΘΗΝΑ
 • 210 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 23 ΟΜΙΛΗΤΕΣ
 • 9 ΧΩΡΕΣ

Σύμφωνο των Νησιών – Τελετή υπογραφής

Στις 25 Ιουνίου 2015, εκλεγμένοι εκπρόσωποι οκτώ νησιών-μελών του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν στο Σύμφωνο των Νησιών (ΣτΝ) ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στους 33 (τριάντα νησιά και τρεις νησιωτικές περιφέρειες). Η προσχώρηση της Καλύμνου, της Νισύρου, της Ρόδου, της Τήλου και της Κω αποτελεί σημαντική επέκταση του ΣτΝ στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, διότι μέχρις ότου οι ίδιοι εμπλακούν, μόνον οι Λειψοί είχαν υπογράψει το Σύμφωνο. Από τις Κυκλάδες στην αποστολή συμμετείχαν η Κίμωλος, η Πάρος και η Φολέγανδρος με αποτέλεσμα 23 από τα 26 νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος να συμμετέχουν σήμερα στο ΣτΝ. Με την επίσκεψη αυτή οι εκπρόσωποι των Ελληνικών νησιών είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, στην καρδιά της Ευρώπης και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους Ευρωπαϊους νησιώτες πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τους τρόπους προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο.

 • 25/06/2016
 • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 • 33 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 • 8 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

1ο Φόρουμ για τα Έξυπνα Νησιά

Με την παρουσία 40 περίπου εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών νησιών από την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Κροατία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα το 1ο Φόρουμ για τα Έξυπνα Νησιά με πρωτοβουλία του Δικτύου Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου. Το Φόρουμ προσέφερε στις νησιωτικές τοπικές και περιφερειακές αρχές την ευκαιρία να ωριμάσουν περαιτέρω την Πρωτοβουλία για τα Έξυπνα Νησιά, φυσική συνέχεια της συστηματικής και πολυετούς συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα Ευρωπαϊκά Νησιά με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρωτοβουλία για τα Έξυπνα Νησιά αντλεί έμπνευση από την Πρωτοβουλία για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις νησιωτικές αρχές στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης, τοποκεντρικής και μετασχηματιστικής αναπτυξιακής ατζέντας που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, δημιουργεί βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ευημερία, βοηθώντας ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως ο μετριασμός και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η κυκλική οικονομία, οι βιώσιμες μεταφορές και η κινητικότητα κ.ά.

 • 21 & 22/06/2016
 • ΑΘΗΝΑ
 • 40 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
 • 13 ΧΩΡΕΣ

Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στην Κύθνο

Επταμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) επισκέφθηκε την Κύθνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο “Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη”. Η επίσκεψη οργανώθηκε με την αρωγή του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου. Οι εκπρόσωποι της ΕΟΚΕ επισκέφθηκαν συνολικά πέντε νησιά από όλη την Ευρώπη προκειμένου να συλλέξουν καλές πρακτικές στους τομείς της διαχείρισης της ενέργειας, του νερού, των απορριμμάτων, του τουρισμού κ.ά., οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε έναν Οδηγό. Από την Ελλάδα η ΕΟΚΕ επέλεξε να επισκεφθεί την Κύθνο λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό σημαντικών πιλοτικών, καινοτόμων έργων στην παραγωγή και διαχείριση πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός και μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας) αλλά και την προσπάθεια του Δήμου Κύθνου να προωθήσει έργα καινοτομίας στη διαχείριση των τοπικών υποδομών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan) το οποίο θα μπορούσε να συντελέσει καθοριστικά στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού.

 • 17/05/2016
 • ΚΥΘΝΟΣ