Ενημέρωση

Δελτίο Τύπου | Online event: Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά» που διοργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων στο πλαίσιο του διαδικτυακού φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Την ημερίδα άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ Κώστας Κομνηνός ο οποίος αναφέρθηκε στην  ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών που μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που διέπει τον συνδυασμό των υποδομών μεταφορών, ενέργειας, υδάτων και απορριμμάτων με παράλληλη ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών τους πόρων. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό κατά τον οποίο επιβεβαίωσε την στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις προσπάθειες απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών με σεβασμό στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Ευρωβουλευτές κυρία Μαρία Σπυράκη και κύριο Πέτρο Κόκκαλη οι οποίοι όπως και η Γενική Γραμματέας της CPMR, Ελένη Μαριάνου, τόνισαν τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει το Ευρωκοινοβούλιο στην δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη των νησιών. Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» εκπροσωπήθηκε από την Αντωνία Πρόκα η οποία ανέπτυξε την πληθώρα δράσεων της Γραμματείας από το 2017 έως σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών του ΔΕΔΔΗΕ, Θεοδώρα Πατσάκα και την Διευθύντρια Στρατηγικής και Σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ, Παναγιώτα Αλεξοπούλου, οι οποίες παρουσίασαν τον σχεδιασμό των διαχειριστών των δικτύων για την ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των νησιωτικών συστημάτων, την υλοποίηση νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων. Ο Καθηγητής του ΕΜΠ, Σταύρος Παπαθανασίου ανέλυσε τα οφέλη, τις δυνατότητες και τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ενώ ο Ανδρέας Βλάχος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού της ΡΑΕ, ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους υβριδικούς σταθμούς όχι μόνο σε ότι αφορά την τιμολόγηση και τις συμβάσεις, αλλά και των προβλεπόμενων διασυνδέσεων.  Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου επισήμανε ότι για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας απαιτείται μεταξύ άλλων αναθεώρηση του χωρικού σχεδίου για τις ΑΠΕ  με ενσωμάτωση των ελληνικών θαλάσσιων εκτάσεων. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός καθαρού ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από τα έργα καθαρής ενεργειακής μετάβασης των νησιών.

Στο τρίτο μέρος ο λόγος δόθηκε σε φορείς νησιών που συμμετέχουν την Πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα ελληνικά νησιά» ή έχουν υλοποιήσει κάποιο καινοτόμο έργο στο νησί. Εκπροσωπήθηκαν τα νησιά Σίφνος, Τήλος, Χάλκη, Κρήτη, Κάσος, Κύθνος, Αη Στράτης και Ικαρία. Ήταν κοινή αντίληψη ότι την επιτυχή μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια απαιτείται ο εθνικός σχεδιασμός να λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν την τοπική αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται αποδοτικά και εγκαίρως οι διάφορες προκλήσεις που προκύπτουν στο σχεδιασμό και υλοποίηση σχετικών έργων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η δήμαρχος Τήλου και ο δήμαρχος Κύθνου, ο αντιδήμαρχος της Σύμης αλλά και εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ και ένας επιστηρμονικός συνεργάτης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο ίδιο μέρος παρουσιάστηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του έργου NESOI που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση έργων καθαρής ενέργειας σε νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των έργων ECOISM (για την δημιουργία Ενεργειακών κοινοτήτων), SMILE (για την εγκατάσταση εφαρμογών έξυπνων δικτύων στα ελληνικά νησιά) και INSULAE (για την χρήση ενός εργαλείου σχεδιασμού ενεργειακών επενδύσεων).

Η ημερίδα συγκέντρωσε πλήθος συμμετεχόντων μεταξύ των οποίων πολλά στελέχη της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση η ανάγκη για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη των νησιών ως τόπους ευημερίας και καινοτομίας. Το ΔΑΦΝΗ, ως φορέας της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου των Νησιών, συνεργαζόμενος φορέας του Συμφώνου των Δημάρχων, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά» και επίσημος υποστηρικτικός φορέας της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά», θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μετάβαση των νησιών σε ένα βιώσιμο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, που αξιοποιεί το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο των νησιών. Περισσότερα νέα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ