Ενημέρωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ημερίδα «Λιμάνια και πόλεις νησιών» και εκπαιδευτικό εργαστήριο του έργου SEANERGY

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου το ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την ημερίδα «Λιμάνια και πόλεις νησιών – Μια συμβιωτική σχέση & Μια αναπτυξιακή ευκαιρία» στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub στην Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης απεύθυνε χαιρετισμό ενώ κατά την ομιλία του έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της συσχέτισης των λιμένων και των υποδομών τους με την οικονομική, κοινωνική και χωροταξική λειτουργία των νησιωτικών πόλεων.

Στην 1η ενότητα «Χωρική και οικονομική συμβιωτική σχέση νησιωτικών λιμένων και πόλεων Προκλήσεις και Ευκαιρίες» η κα. Άσπα Γοσποδίνη, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) επισήμανε τις επιπτώσεις των μεγάλων έργων ΑΠΕ στο τοπίο των νησιών, ενώ παράλληλα πρότεινε την ενσωμάτωση πράσινων ενεργειακών λύσεων στο δομημένο περιβάλλον των νησιών. Στη συνέχεια ο κος Γιάννης Ρούσσος (Επιμελητήριο Κυκλάδων) υπογράμμισε τη ζωτική σημασία των λιμανιών για τις νησιωτικές κοινότητες, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ενδονησιωτική διασύνδεση μεταξύ των Κυκλάδων. Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Μαρίας Λεκάκου  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) η οποία ανέδειξε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την εξασφάλιση της ομαλής αξιοποίησης του δυναμικού της γαλάζιας οικονομίας.

Στη 2η ενότητα Πράσινος και ψηφιακός εκσυγχρονισμός και ενίσχυση κλιματικής ανθεκτικότητας νησιωτικών λιμένων – Άναπτυξιακός μοχλός για την νησιωτική Ελλάδα η κα. Βίκυ Τσουκαλά (ΕΜΠ) ανέδειξε τη συμβολή των λιμενικών υποδομών στην κλιματική ανθεκτικότητα των νησιών. Στη συνέχεια η κα Μαρία Μποϊλέ (ΠΑΠΕΙ) παρουσίασε προτάσεις εκσυγχρονισμού των νησιωτικών-λιμενικών υποδομών ενσωματώνοντας στοιχεία καινοτομίας. Κλείνοντας τη 2η ενότητα  ο κ. Αντώνης Κασσάνο (Πλειάδες) επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη ενίσχυση ώστε να δημιουργίας κέντρων καινοτομίας για την αντιμετώπιση νησιωτικών προκλήσεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι νησιωτικών αρχών οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη διαχείριση των λιμενικών υποδομών. O κος Τζούμας (Δήμος Σκιάθου) τόνισε την πρόκληση του συνδυασμού των λιμενικών έργων με άλλες υποδομές, όπως στην περίπτωση της Σκιάθου του αεροδρομίου. O κ. Φώτης Μάγγος (Δήμος Λειψών) αναφέρθηκε στην επέκταση του οικισμού του νησιού ως αποτέλεσμα της επέκτασης του λιμένα κατά 5 στρέμματα. Συγκεκριμένα ο κ. Νικόλαος Μαρίνος (Δήμος Αίγινας) υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση της ενδονησιωτικής σύνδεσης των οικισμών με το λιμάνι. Ο κ. Άγγελος Ξηντάρης (ΔΛΤ Σκοπέλου) αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Master Plans με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων. Ο κ. Ανδρέας Κωνσταντέλλος (Δήμος Μεγίστης), επεσήμανε την αναγκαιότητα της συστηματικότερης εξυπηρέτησης των νησιών της άγονης γραμμής .

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το εκπαιδευτικό εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου SEANERGY (δια ζώσης και διαδικτυακά) με βασικό θέμα την ανάπτυξη του Master Plan των λιμένων ενσωματώνοντας σε αυτά παρεμβάσεις απανθρακοποίησης. Στο εργαστήριο συμμετείχαν δια ζώσης εκπρόσωποι Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ διαδικτυακά συνδέθηκαν σχεδόν 300 συμμετέχοντες από λιμενικούς φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό τομέα από όλο τον κόσμο!