Ενημέρωση

ONLINE EVENT: Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων σας προσκαλεί σε ενημερωτική ημερίδα μέσω διαδικτύου με τίτλο «Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά» την Παρασκευή 30/10 στις 11.0015:00. Η ημερίδα διοργανώνεται από το ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο του Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» το οποίο λαμβάνει χώρα διαδικτυακά την τρέχουσα εβδομάδα.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους ευρωβουλευτές κα. Μαρία Σπυράκη και κ. Πέτρο Κόκκαλη, την εκπρόσωπο της Γραμματείας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» κα. Αντωνία Πρόκα και τη Γενική Γραμματέα της «Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης» κα. Ελένη Μαριάνου. Επιπλέον στην ημερίδα θα παραθέσουν ομιλίες εκπρόσωποι των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΜΠ κ.ά. αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τα ελληνικά νησιά στον τομέα της καθαρής ενεργειακής μετάβασης. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν επίσης καλά παραδείγματα από ελληνικά και ευρωπαϊκά νησιά.

Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση απαιτείται συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής πατώντας εδώ.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Zoom. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα δοθεί προτεραιότητα συμμετοχής σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά με live streaming στους λογαριασμούς του ΔΑΦΝΗ στα κοινωνικά δίκτυα.

Ιστορικό

Η δημιουργία της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» αποτελεί την πρώτη έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των νησιών. Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας υποστηρίζει τα νησιά στην εκπόνηση Σχεδίων Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης ή μελετών ωρίμανσης έργων ενεργειακής αειφορίας.

Το Φόρουμ της Πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται και η παραπάνω ημερίδα, πραγματοποιείται διαδικτυακά στις 26 – 29 Οκτώβρη με πληθώρα συζητήσεων γύρω από την καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών. Το Φόρουμ αποτελεί  μια πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και της ενεργειακής απόδοσης μεταξύ των νησιών της ΕΕ αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ΔΑΦΝΗ, χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ως φορέας της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου των Νησιών, συνεργαζόμενος φορέας του Συμφώνου των Δημάρχων και ιδρυτικό μέλος και συντονιστής της πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά» έχει επιλεχθεί από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας ως υπεργολάβος για την προώθηση των δράσεων της στον ελληνικό νησιωτικό χώρο με την ιδιότητα του «υποστηρικτού φορέα» (supporting organisation).