Ενημέρωση

Έλα να αποκαλύψουμε τα μονοπάτια της Αντιπάρου!

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ κατανοώντας το ρόλο των φυσικών και των πολιτισμικών πόρων ως μοχλού βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στοχεύει στην εξέλιξη των ήπιων μορφών τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του εργάζεται για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε νησιού και για τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΑΦΝΗ ξεκίνησε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αντιπάρου για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης περιηγητικών διαδρομών στο νησί. Για το Δήμο Αντιπάρου η προστασία και ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην αναπτυξιακή πολιτική όσον αφορά το βιώσιμο τουρισμό. Επομένως, σχεδιάστηκαν πολιτιστικές διαδρομές και γεωδιαδρομές περιήγησης. Κατά το σχεδιασμό αξιοποιήθηκαν τα ιστορικά και φυσικά μονοπάτια του νησιού για πεζοπορία και το εκτενές δίκτυο χωματόδρομων για ποδήλατο, ενισχύοντας το προφίλ του «ήσυχου προορισμού» που έχει ήδη η Αντίπαρος.

Η πρώτη δράση του σχεδίου ανάπτυξης των περιηγητικών διαδρομών αφορούσε στην οργάνωση εργασιών απλής συντήρησης των περιηγητικών μονοπατιών του νησιού. Η δράση έλαβε χώρα το διάστημα 11-15 Απρίλη, όπου η διεπιστημονική ομάδα του ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Δήμου Αντιπάρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και ενεργούς πολίτες εκτέλεσαν:

  • Εργασίες καθαρισμού από μπάζα και σκουπίδια μιας πεζοπορικής διαδρομής στη βόρεια Αντίπαρο με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του κεδρόδασους με τα αιωνόβια δέντρα. Η διαδρομή αυτή αποτελεί μια κυκλική ήπια πεζοπορία, η οποία πέρα από τη χρήση της για αναψυχή από τους επισκέπτες του νησιού παράλληλα θα αποτελέσει μια διαδρομή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την τοπική κοινωνία.
  • Εργασίες απλής συντήρησης (εργασίες γενικού καθαρισμού από πέτρες, θάμνους, κλαδιά) των μονοπατιών φυσιολατρικού ενδιαφέροντος γύρω από το λόφο του Προφήτη Ηλία. Τα μονοπάτια που αποκαλύφθηκαν αποτελούσαν μέχρι τώρα γιδόστρατες και πλέον θα ενταχθούν στο περιηγητικό δίκτυο του νησιού δίνοντας τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να απολαύσει τη θέα 12 νησιών μέσα σε ένα δάσος από άγρια κυπαρίσσια.
  • Εργασίες απλής συντήρησης (εργασίες γενικού καθαρισμού από πέτρες, θάμνους, κλαδιά) των μονοπατιών πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στα μεταλλεία του νησιού.
  • Διερευνητική πεζοπορία για την ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών στο Δεσποτικό.
  • Σχεδιασμό διαδρομής περιήγησης εντός του οικισμού με επίκεντρο το Κάστρο.
  • Σχεδιασμό ποδηλατικών διαδρομών περιήγησης στο αγροτικό τοπίο του νησιού.
  • Σχεδιασμό ποδηλατικών διαδρομών περιήγησης στο ηφαιστειακό τοπίο του νησιού.

Η συντονίστρια της δράσης Γεωργία Κανελλοπούλου εκ μέρους του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ευχαριστεί θερμά για την εξαιρετική διοργάνωση το Δήμο Αντιπάρου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αντιπάρου, την Επιτροπή Τουρισμού και Ανάπτυξης Δήμου Αντιπάρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εν Πλω, την Περιπατητική Ομάδα Πάρου και έναν προς έναν όλους τους συμμετέχοντες.

«Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, θα ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και θα μπούμε μέσα!»,
Νίκος Καζαντζάκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ