Το ΔΑΦΝΗ έχει τη χαρά να συμμετέχει σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό έργο, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ξανά η δυνατότητα των μικρών νησιών να αποτελέσουν πρωταγωνιστές της καθαρής ενεργειακής μετάβασης. Ο λόγος για το ISLET (Innovative Supporting schemes for community-Led Energy Transition), ένα έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΔΑΦΝΗ, καθώς προτείνει τεχνικές λύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά μοντέλα, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια των μικρών νησιών να δημιουργήσουν τοπικές ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ).
Στόχος του ISLET είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στα 3 νησιά-πιλότους που συμμετέχουν: Αστυπάλαια (Ελλάδα), Cres (Κροατία), Procida (Ιταλία), αλλά και σε νησιά που έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον γύρω από τις ΕΚΟΙΝ. Οι λύσεις που θα προκύψουν, θα εφαρμοστούν έπειτα και σε 4 νησιά «ακόλουθους» (Giglio, Gozo, Hvar και Διαπόντια Νησιά). Το ΔΑΦΝΗ είναι υπεύθυνο για την τεχνική υποστήριξη των 3 πιλότων καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του έργου, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ελληνικών νησιών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία επίσκεψη στην Κύθνο, όπου είχαμε τη χαρά να ξεναγήσουμε τους νέους μας συνεργάτες στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Kythnos Smart Island.
Tο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.7€ εκ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (LIFE). Το εταιρικό σχήμα του οποίου ηγείται το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας, περιλαμβάνει 11 οργανισμούς από 6 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα ). Από την Ελλάδα στο σχήμα συμμετέχει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.