Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών παρουσιάζει τη δυναμική μιας μελέτης περίπτωσης για την ανάπτυξη ενός «Υπαίθριου Μουσείου Φυσικής Κληρονομιάς» με περιηγητικές διαδρομές πεζοπορικού και ποδηλατικού ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η πρόταση που ωριμάζει υπό την αγαστή συνεργασία του Δήμου Λειψών και του Δικτύου ΔΑΦΝΗ. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό εργαλείο του ΤΑΠΤΟΚ (CLLD Leader).
Οι Λειψοί και τα γύρω νησιά διαθέτουν ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον με άριστα ενδιαιτήματα και πληθυσμούς σημαντικών ειδών. Χαρακτηριστικά, το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα προσφέρει καταφύγιο για τη φώκια Monachus monachus, τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta καθώς και το Μαυροπετρίτη (Falco eleonore). Από γεωλογικής σκοπιάς, η περιήγηση στις ακτογραμμές του συμπλέγματος αποτελεί ερέθισμα για την επιστημονική ερμηνεία αναφορικά με τη βύθιση της Αιγηίδας. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί ένα νέο έργο παγκόσμιας σημασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός «Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου» από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο θαλάσσιων ζώων και θα απαρτίζεται από χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, όπου τα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα θα έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν σε φυσικές, ημι-ελεύθερες συνθήκες.
Η διεπιστημονική ομάδα του ΔΑΦΝΗ με συντονίστρια τη σύμβουλο Βιώσιμου Τουρισμού Κανελλοπούλου Γεωργία, βρέθηκε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να καταγράψει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά, αξιοποιώντας το παραδοτέο του έργου «Χαρτογράφηση Πεζοπορικών Διαδρομών Λειψών» αποτυπώθηκαν οι ανάγκες σήμανσης και εργασιών με στόχο την άρτια οργάνωση του πεζοπορικού δικτύου. Κατόπιν, μελετήθηκε η περιοχή του όρους «Σκάφη» με την πολύτιμη βοήθεια και τις αξιόλογες γνώσεις του κ. Αγγελή, έχοντας ως στόχο τη χάραξη μονοπατιών ορεινής ποδηλασίας. Το ερέθισμα αυτό δόθηκε από τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Φώτη Μάγγο κατόπιν της επίσκεψης στο νησί του πλοίου Boat and Bike της εταιρείας Island Hopping. Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στην οργάνωση ταξιδιών σε νησιά, τα οποία διαθέτουν τις προϋποθέσεις για ορεινή ποδηλασία.
Παράλληλα, μελετήθηκαν δημογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία του Δήμου, τα οποία καταδεικνύουν έναν όχι γηρασμένο πληθυσμό, όπως είθισται στις γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στην οινοπαραγωγική μονάδα Οινοποιητική Λειψών δεδομένου ότι ο σχεδιασμός θα συμπεριλάβει και τους Δρόμους του Κρασιού, αναδεικνύοντας την αμπελοοινική παράδοση των Λειψών.
Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο για τη μοναδική φιλοξενία, το κ. Θοδωρή Τσιμπίδη – Διευθυντή του «Αρχιπελάγους» – για την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δράσεων του Ινστιτούτου, τον κ. Καϊρη Ευάγγελο (Αγγελή) για τη συνοδεία του στο βουνό και τέλος όλους τους κατοίκους του νησιού που κάθε πρωί μας έλεγαν καλημέρα χωρίς να μας γνωρίζουν, αναδεικνύοντας το ανεπιτήδευτο προφίλ των Λειψών!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ