Ενημέρωση

Αποστολή στην Πάτμο

Οι τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας, όπως είναι η σήμανση των μονοπατιών, των τοπικών αξιοθέατων και των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, σε μια περιοχή η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της αλλά και στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της αποτελεί μία από τις υποδράσεις του Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων».

Στο πλαίσιο ωρίμανσης μιας πρότασης αντίστοιχου περιεχομένου με την παραπάνω υποδράση, η διεπιστημονική ομάδα του Δικτύου ΔΑΦΝΗ πραγματοποίησε έρευνα πεδίου στην Πάτμο, για την ανάδειξη του υφιστάμενου δικτύου διαδρομών στο νησί. Η επιλογή και η σήμανση των διαδρομών αυτών πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Η σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού Γεωργία Κανελλοπούλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, παρουσίασε στους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της με αρ. πρ. 1513144/165/30-01-2017 απόφαση ΥΠΕΝ «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών» (ΦΕΚ 206/Β/30-01-2017).

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη αποφασίστηκαν η στοιχειοθέτηση πρότασης για να υποβληθεί στο ΤΑΠΤΟΚ με την προμέτρηση προμήθειας που θα αφορά τη συντήρηση ή την αντικατάσταση της φθαρμένης σήμανσης και την επικαιροποίησή της με τα όσα ορίζονται με βάση τις νέες προδιαγραφές. Παράλληλα, προμετρήθηκαν εργασίες απλής συντήρησης των λιθόστρωτων μονοπατιών για την πλήρη ανάδειξή τους και η παροχή υπηρεσίας για την ανάπτυξη της επικοινωνιακής ταυτότητας του δικτύου και ο εμπλουτισμός του σχετικού πληροφοριακού υλικού της ιστοσελίδας του Δήμου.

Τα αποτελέσματα της επιτόπιας έρευνας και των προτάσεων παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα της επίσκεψης μας στο Δήμαρχο Πάτμου κ. Στόϊκο Γρηγόρη, στο γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κουτλάκη Ιάκωβο, Πρόεδρο των Ξενοδόχων Πάτμου, για τη συμβολή του στην εξοικείωσή μας με την κληρονομιά και την ιστορία του νησιού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ