Ενημέρωση

Το ΔΑΦΝΗ στο EU Regions Week

Το ΔΑΦΝΗ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες συγκεντρώνει Περιφέρειες και Δήμους από όλη την Ευρώπη με περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και 18.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η τοπική συνοχή και η χειραφέτηση των νέων, με έμφαση στη σημασία της πολιτικής συνοχής για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης.
Το ΔΑΦΝΗ συμμετείχε σε δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας για ακόμη μία φορά τη δυναμική που διαθέτουν τα ελληνικά νησιά και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναδειχθούν σε τόπους ευημερίας, έξυπνης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Σε συνεργασία με την FEDARENE, τη CPMR και την Περιφέρεια των Βαλεαρίδων Νήσων το ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε και συντόνισε τη Δευτέρα 10/11 εργαστήρι με θέμα “European islands pioneering the Green Transition and the sustainable use of natural resources”.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ, κ. Κώστας Κομνηνός παρουσίασε τις δράσεις του ΔΑΦΝΗ και τα δύο εμβληματικά έργα “Kythnos Smart Island” και “Astypalea: smart & sustainable island”, ενώ αναφέρθηκε επίσης ευρύτερα στα έργα καινοτομίας που υλοποιούνται στον ελληνικό νησιωτικό χώρο, όπως αυτά της Τήλου, της Ικαρίας, του Αγίου Ευστρατίου και της Χάλκης.
Τέλος αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία GR-eco Islands, ως μια καλή πρακτική της Ελλάδας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων των σχετικών ταμείων, με σκοπό την ανάδειξη των νησιών ως πρότυπους αειφόρους προορισμούς .
Την ίδια ώρα, ο Επικεφαλής του Τμήματος Καθαρής Ενέργειας και Βιώσιμων Μεταφορών του ΔΑΦΝΗ, κ. Πέτρος Μαρκόπουλος συμμετείχε στο εργαστήρι “Powering GREEN Energy Transition in rural communities through social and territorial innovation” όπου μίλησε για τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών και την διευκόλυνση αυτής μέσω της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία το ΔΑΦΝΗ αναπτύσσει στο πλαίσιο του έργου DIALOGUES.