Ενημέρωση

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του έργου YENESIS

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου YENESIS, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν νέοι νησιώτες που προσφάτως επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν και ωφεληθούν από τις δράσεις του έργου.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 25-31 Ιανουαρίου 2020, φιλοξένησε 12  συμμετέχοντες ηλικίας 23-31 ετών από 10 Ελληνικά νησιά (Αίγινα, Καστελόριζο Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Νάξο, Πάρο,  Σαμοθράκη, Σκιάθο, Σκόπελο και Σύρο), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία  να εκπαιδευτούν από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό  στους τομείς: καθαρή ενέργεια, βιώσιμος τουρισμός, πράσινες μεταφορές και ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο περιελάμβανε παρουσιάσεις, συμμετοχικά εργαστήρια καθώς και επισκέψεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς.

Το επόμενο διάστημα οι 12 νέοι θα ταξιδέψουν στη Νορβηγία για εξοικείωση με καλές πρακτικές στον τομέα που τους ενδιαφέρει, ενώ αργότερα θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα σε κάποιο από τα νησιά των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν στο έργο (Ισπανία/Κανάρια Νησιά, Κύπρος, Πορτογαλία/Μαδέιρα, Εσθονία/Νησιά Hiummaa και Saareemaa) προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση σε αντίστοιχο φορέα. Τέλος, επιστρέφοντας στο νησί τους θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν για 6 μήνες σε έργο της θεματικής ενότητας που εκπαιδεύτηκαν.

Η εν λόγω δράση στοχεύει αφενός στην ενίσχυση της επαγγελματικής εμπειρίας των νέων, προκειμένου να βρουν εργασία στο νησί τους, ενώ παράλληλα στηρίζει ουσιαστικά τη νεανική επιχειρηματικότητα κατευθύνοντάς την προς τα πράσινα επαγγέλματα που έχουν προστιθέμενη αξία τόσο για τη σταδιοδρομία των νέων ανθρώπων όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.