Ενημέρωση

Εβδομάδα Κυκλικής Οικονομίας σε Πάρο & Αντίπαρο

Στο πλαίσιο του έργου LIGE-IP Greece και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Αποβλήτων, το ΔΑΦΝΗ επισκέφθηκε 6 δημοτικά σχολεία σε Πάρο και Αντίπαρο, καθώς και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πάρου, όπου συνομίλησε με περισσότερους από 1100 μαθητές μιλήσαμε για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αξιοποιώντας ρετάλια υφασμάτων και ανακυκλώσιμα χαρτιά παρέα με του μαθητές δημιουργήσαμε πολύχρωμες συνθέσεις και αποδείξαμε ότι η κυκλική οικονομία μπορεί εύκολα και με λίγη φαντασία να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάρου παρουσία τοπικών φορέων των δύο νησιών. Στον εναρκτήριο χαιρετισμό τους οι Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου και Αναστάσιος Φαρούπος , Δήμαρχος Αντιπάρου παρουσίασαν το σύνολο των δράσεων στον τομέα της ανακύκλωσης των δύο δήμων, αλλά και τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου και την υποστήριξη τοπικών φορέων και οργανώσεων.
Το παρόν έδωσε και ο κ. Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στρατηγικός εταίρος του έργου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, εστιάζοντας στα νησιά με έντονη διακύμανση πληθυσμού, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενός εκ των 3 αστικών δήμων- πιλότων στο  έργο και πρωτοπόρο στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εκπρόσωποι του έργου από τους Δήμους των δύο νησιών, το ΔΑΦΝΗ, το ΥΠΕΝ και τον ΕΟΑΝ παρουσίασαν στη συνέχεια το έργο και τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου τα επόμενα χρόνια. Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, του ΔΑΦΝΗ και του ΕΟΑΝ ανακηρύσσοντας το 2023 σε «Έτος Κυκλικής Οικονομίας».