Ενημέρωση

“ΚΥΘΝΟΣ ΕΞΥΠΝΟ ΝΗΣΙ”: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ

Με τη συμμετοχή αρκετών Θερμιωτών ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Επιδεικτικών Εγκαταστάσεων για την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού στην Κύθνο, έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ”Κύθνος Έξυπνο Νησί” τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια των επιδεικτικών εγκαταστάσεων μεταξύ 8 – 12 Μαρτίου, τοποθετήθηκαν στους 4 κεντρικούς οικισμούς της Κύθνου (Χώρα, Λουτρά, Δρυοπίδα και Μέριχας) σύγχρονα φωτιστικά τεχνολογίας LED που παραχώρησαν οι εταιρίες Bright Special Lighting SA , Sielight και Sirecled.

Στόχος των δοκιμών αυτών ήταν η συλλογή δεδομένων που θα αξιοποιηθούν κατά τον τελικό σχεδιασμό του έργου ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου φωτισμού που θα γίνει σε ολόκληρο το νησί μέσα σε αυτή τη χρονιά. Όσοι παρευρέθηκαν στα σημεία εγκατάστασης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ομάδα του ΔΑΦΝΗ, να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς και να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω δομημένης συνέντευξης και ερωτηματολογίου, σχετικά με τις παρεμβάσεις.

Τα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν με την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι τεχνολογίας LED υψηλής ενεργειακής και φωτιστικής απόδοσης και θα διαθέτουν λειτουργίες προσαρμοστικού φωτισµού (dimming) ρυθµίζοντας το επίπεδο φωτισµού και κατανάλωσης ενέργειας ανάλογα µε την τοποθεσία, την εποχή και την ώρα της ηµέρας. Τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης αισθητικής αλλά και συµβατά, όπου αυτό απαιτείται, µε τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισµών του νησιού. Το πλήρες έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί από το ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου περί τα τέλη Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των 1200 φωτιστικών οδοφωτισμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται και η εγκατάσταση των λοιπών 300 ειδικών φωτιστικών για την ανάδειξη μνημείων, κτιρίων και χώρων στάθμευσης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναβαθμιστεί συνολικά ο δημόσιος φωτισμός του νησιού ποιοτικά και αισθητικά, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Μέχρι το τέλος του έτους η Κύθνος να γίνει το πρώτο νησί στην Ελλάδα με πλήρως εκσυγχρονισμένες υποδομές δημόσιου φωτισμού οι οποίες θα παρέχουν:

  • ποιοτικό και επαρκή φωτισµό στις οδούς και τους οικισµούς
  • αποδοτικό φωτισµό ανάδειξης µνηµείων, κτιρίων και τοποσήµων
  • µειωµένες βλάβες και αντικαταστάσεις λαµπτήρων
  • δυνατότητα αποµακρυσµένου ελέγχου συγκεκριµένων φωτιστικών
  • προσαρµοσµένα επίπεδα φωτισµού όπου είναι αναγκαίο
  • δυναµικό φωτισµό αξιοποιώντας αισθητήρες κίνησης και παρουσίας
  • δυνατότητα δήλωσης βλαβών λαµπτήρων µε σύγχρονο και αποτελεσµατικό τρόπο
  • αποτελεσµατικό φωτισµό στους δηµοτικούς χώρους στάθµευσης

Το έργο Κύθνος Έξυπνο Νησί έχει πλέον μπει σε τροχιά υλοποίησης και οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την Κύθνο να μετατρέπεται σταδιακά σε «έξυπνο» νησί, πρότυπο ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης των φυσικών πόρων και υποδομών.