Ενημέρωση

NESOI Short Study Tour στην Αστυπάλαια

Το πρώτο NESOI Short Study Tour ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!
17 συμμετέχοντες, σύμβουλοι και στελέχη νησιωτικών Δήμων από νησιά 5 Ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν στην Αστυπάλαια για ένα 4ήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης σχετικά με τη δημιουργία υποδομών ηλεκτροκίνησης και τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων στον νησιωτικό χώρο.
Η Αστυπάλαια, ως ένα νησί “ζωντανό εργαστήριο”, δεδομένου και του υλοποιούμενο εμβληματικού έργου “Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί”, αποτέλεσε το ιδανικό πεδίο για την βιωματική μεταφορά γνώσης σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην πορεία των νησιών προς την καθαρή ενεργειακή μετάβασή τους. Το ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με την R2M Solution και με την υποστήριξη του Δήμου Αστυπάλαιας, διαμόρφωσε ένα πλουραλιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδύασε ομιλίες και παρουσιάσεις στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου με εργαστήρια και συναντήσεις με τοπικούς φορείς και κατοίκους της Αστυπάλαιας, συμβάλλοντας στην πλήρη διάδραση των συμμετεχόντων με το νησί και του κατοίκους.
Εκπρόσωποι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), καθώς και εκπρόσωποι καινοτόμων έργων από την Τήλο, την Χάλκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Ικαρία, την Νίσυρο και την Πάτμο παρευρέθηκαν στο νησί ή συμμετείχαν εξ αποστάσεως μεταφέροντας την πλούσια ελληνική εμπειρία της ενεργειακής μετάβασης των νησιών. Επιπλέον, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών έργων INSULAE, E-CREW, Re-Empowered και χρηματοδοτικών μηχανισμών υποστήριξης ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τα εργαλεία, τις μεθοδολογίες και τους τρόπους υποστήριξης για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών.
Τέλος, ηχηρό παρών έδωσαν εκπρόσωποι υφιστάμενων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα  μεταφέροντας τις εμπειρίες τους στο κοινό. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπειρίες κατοίκων και εκπροσώπων φορέων του νησιού που σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με την ηλεκτροκίνηση και να συζητήσουν εκτενώς μαζί τους, να παραστούν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του υπό εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Νησιωτικής Κινητικότητας του Δήμου, με την χρηματοδοτική ενίσχυση του προγράμματος NESOI.
Αποκορύφωμα του σεμιναρίου αποτέλεσε η πλήρως βιωματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού κατά την συμμετοχή τους σε συνάντηση, που διοργάνωσε το ΔΑΦΝΗ και ο Δήμος, με κατοίκους του οικισμού της Μαλτεζάνας στο πλαίσιο ωρίμανσης δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον “οντά” της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, σε πραγματικές συνθήκες, συζητώντας τόσο τις ευρύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις του οικισμού όσο και λεπτομέρειες για το έργο και καταστατικό της Ενεργειακής Κοινότητας. Οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν όλες τις συζητήσεις ως παρατηρητές και παρενέβαιναν σε κατάλληλες στιγμές μεταφέροντας εμπειρίες και προτάσεις από τις περιοχές και τα έργα που εκείνοι διαχειρίζονται. Η συνάντηση έκλεισε σε πανηγυρικό κλίμα με συμμετέχοντες εκπροσώπους υφιστάμενων Ενεργειακών Κοινοτήτων να προτείνουν την οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος.