Ένα μωσαϊκό βιώσιμων αναπτυξιακών δράσεων δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Δικτύου ΔΑΦΝΗ από το ταξίδι της στην Αντίπαρο, με βότσαλα από το υπό σύσταση πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο του Δεσποτικού, το σπήλαιο με τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, τα ηφαιστειακά και αποσαθρωμένα πετρώματα, τις αυτόχθονες οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και τον τρύγο, τους υγροβιότοπους των μεταναστευτικών πουλιών, τη μεταλλευτική ιστορία, τους αιωνόβιους άρκευθους, το κάστρο και τον παραδοσιακό της οικισμό, την κορυφή με τη θέα σε 15 νησιά, τους ανεμόμυλους, το πανηγύρι στο ξωκλήσι της Φανερωμένης, το θρυλικό κάμπινγκ και το ηλιοβασίλεμα.
Ο Δήμος Αντιπάρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αντιπάρου και με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου δημιουργούν ένα αναπτυξιακό πλαίσιο βασισμένο στην ψηφιακή εποχή, με υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (social wi-fi), με πλατφόρμα διαβούλευσης έργων και δράσεων, με πλατφόρμα Crowdfunding και με την mobile εφαρμογή “A for Antiparos”. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού στο νησί η επιστημονική υπεύθυνος του αντίστοιχου τμήματος Γεωργία Κανελλοπούλου δεδομένης της ψηφιακής ωριμότητας του Δήμου Αντιπάρου, προτείνει την ανάπτυξη e-περιεχομένου σχετικό με θεματικές περιηγητικές διαδρομές στο νησί. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των ανεξάρτητων ταξιδιωτών με ειδικό κίνητρο βασισμένο στο περπάτημα (Independent Self-Guided Walkers), των οποίων χαρακτηριστικό αποτελεί η αυτόνομη εξερεύνηση ενός τουριστικού προορισμού, θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία φυσικής & πολιτισμικής κληρονομιάς που καταγράφηκαν σε θεματικές περιηγητικές διαδρομές. Επιπλέον, θα διερευνηθεί η δυνατότητα σχεδιασμού ποδηλατικών διαδρομών, δεδομένης της ύπαρξης αρκετών χωματόδρομων, στους οποίους όμως δε συναντώνται μηχανοκίνητα μέσα.
Παράλληλα, η προώθηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης στο Δήμο Αντιπάρου απαιτεί δράσεις και στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Ο μηχανικός του αντίστοιχου τμήματος του ΔΑΦΝΗ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος με την μετάβασή του στο νησί και τη γεωχωρική καταγραφή του δικτύου δημοτικού οδοφωτισμού, υλοποίησε το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι δράσεις αυτές θα είναι σχετικές με την αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου με φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED) λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις ανάγκες των χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος θα καταφέρει να εξοικονομήσει πόρους, να μειώσει τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, και να βελτιώσει την ποιότητα φωτισμού για τους δημότες.
Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τον Δήμαρχο Αντιπάρου, Αναστάσιο Φαρούπο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Αρτέμη Τριαντάφυλλο, το Δαμιανό και τους κατοίκους της Αντιπάρου για τη θερμή φιλοξενία!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ