Ενημέρωση

Το ΔΑΦΝΗ στο Clean Energy for EU Islands Forum

Στις 7 και 8 Ιουνίου διοργανώθηκε στο εσθονικό νησί Σααρέμα το ετήσιο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Clean energy for EU islands (“Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά”). Εκεί βρέθηκε και το ΔΑΦΝΗ μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία των ελληνικών νησιών σε καινοτόμα έργα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση σε αυτά.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, ως συντονιστής του πάνελ “Νησιωτικά δίκτυα, αποθήκευση και διαχειριστές δικτύων” ανέδειξε την κρισιμότητα ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των δικτύων διασύνδεσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών με στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειάς τους με παράλληλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής της ενέργειας.
Ο Πέτρος Μαρκόπουλος, επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας του ΔΑΦΝΗ, παρουσίασε τον σχεδιασμό έργων σχετικά με τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών σε ελληνικά νησιά με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ (Αντίπαρος, Κύθνος), ενώ τόνισε τη σημασία της εξειδίκευσης των δράσεων τεχνικής υποστήριξης των νησιών σε εθνικό επίπεδο στη σχετική συζήτηση.

Όπως κάθε χρόνο, το φόρουμ αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με φορείς από όλη την Ευρώπη καθώς και συζήτησης για τα κοινά προβλήματα και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο νησιωτικό χώρο, από την Ελλάδα έως τις Αζόρες και τα νησιά της Βαλτικής, την εξάρτηση από τον τουρισμό, την εγκατάσταση ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητας και το νησιωτικό τοπίο, την οχύρωση των νησιών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα υψηλά κόστη σε ενέργεια και μεταφορές κλπ.

Τέλος, στο πλαίσιο του φόρουμ ανακοινώθηκε επίσημα από την Επίτροπο Ενέργειας κα Kadri Simson η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από νησιωτικές αρχές που επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Το ΔΑΦΝΗ, ως φορέας υπεύθυνος για την προώθηση της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και την υποστήριξη των ελληνικών νησιών, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες σχετική ενημερωτική εκδήλωση. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 6η Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει αξιολόγηση με στόχο την ανακοίνωση των 30 ωφελούμενων νησιών μέχρι το τέλος του έτους.