Ενημέρωση

YENESIS stories: Ανταπόκριση από Σκόπελο

Στο πλαίσιο του YENESIS project, 12 νέοι νησιώτες (NEETs) από 10 ελληνικά νησιά θα παρακολουθήσουν 6μηνη απασχόληση σε project σε έναν από τους παρακάτω τομείς: ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, βιώσιμος τουρισμός, βιώσιμες μεταφορές. Στόχος είναι οι νέοι να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να βρουν εργασία ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στο νησί τους στον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του YENESIS για τους NEETs είναι:

  • TRAINING: 5 μέρες εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλους τους τομείς
  • SHOWCASING: 3 μέρες εκπαίδευση σε ταξίδι στη Νορβηγία στον τομέα της επιλογής τους
  • APPRENTICESHIP: 1 μήνα πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, στον τομέα της επιλογής τους
  • PLACEMENT: 600 ώρες πρακτικής άσκησης στο νησί τους και στον τομέα της επιλογής τους, ή/και στη δική τους επιχειρηματική ιδέα

Η Ινώ Κορομπόκη, συμμετέχει στο YENESIS από το νησί της Σκοπέλου, όπου και ξεκίνησε την πρακτική της την άνοιξη του 2020. Η Ινώ, κλήθηκε να καλύψει 600 ώρες ενασχόλησης για το Δήμο Σκοπέλου ή/και μέσω της ανάπτυξης της δικής της επιχειρηματικής ιδέας στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού.  Μέχρι σήμερα, έχει εκπονήσει Business Plan για τη δημιουργία της δικής της εταιρείας οικοτουρισμού και παρατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από την πεζοπορία και συνδυαστικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Απασχολήθηκε στο Μουσείο “Οικία Αντιγόνης Βακράτσα”, ένα Σκοπελίτικο Αρχοντικό, όπου εξοικειώθηκε με την εξυπηρέτηση και την ξενάγηση επισκεπτών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς την οργάνωση ημιμαραθωνίου ανώμαλου δρόμου στη Σκόπελο και βρίσκεται στην διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης του βιώσιμου τουρισμού του νησιού.

Η ίδια περιγράφει την εμπειρία της:

“Ονομάζομαι Ινώ και είμαι Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος. Κατοικώ στο πιο πράσινο νησί της Ελλάδος, την Σκόπελο. Το 2019 ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι νέο στο νησί με καινοτόμο τρόπο, σχετικά με τον οικοτουρισμό και την φύση. Όταν ξεκίνησα στο πρόγραμμα YENESIS, ξαφνικά απέκτησα μια ολοκαίνουργια έμπνευση που μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω νέα βήματα στο νησί, καθώς και μια ομάδα για την υποστήριξη αυτών. Σχετικά με την πρακτική στο νησί μου, σε πρώτη φάση για ένα χρονικό διάστημα, εργάστηκα στο λαογραφικό μουσείο κάνοντας ξεναγήσεις, οργανώνοντας το πωλητήριο και βοηθώντας με κάθε τρόπο σχετικό με τον βιώσιμο τουρισμό. Στην συνέχεια, αποφάσισα να επενδύσω τον χρόνο μου για την ολοκλήρωση της πρακτικής, στο project ενός αγώνα ανωμάλου δρόμου, το οποίο ονομάζεται Skopelos Trail Race by the Modern trail Runners. Το πρόγραμμα YENESIS μας βοήθησε να καλλιεργήσουμε νέες ιδέες για τον αγώνα, καθώς και να εστιάσουμε περισσότερο στην διαχείριση των πεζοπορικών μονοπατιών του νησιού όπου θα ενσωματωθούν στις διαδρομές του. Μέσα από τη μέχρι τώρα εμπειρία της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα YENESIS, έμαθα το πόσο σημαντικό είναι να συμβάλεις στον τόπου σου εστιάζοντας στην οικολογία και στην βιωσιμότητα καθώς και την επίδραση καινοτόμων ιδεών στην κοινωνία”.