DIALOGUES

Energy citizenship for a sustainable future

Η έννοια της “ενεργειακής ταυτότητας” (energy citizenship) γίνεται ολοένα και σημαντικότερη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ενεργειακή ταυτότητα μπορεί να οριστεί η ενεργός συμμετοχή και δέσμευση των ατόμων και των κοινοτήτων στη διαδικασία της καθαρής ενεργειακής μετάβασης.
Το έργο DIALOGUES έχει ως στόχο να ερευνήσει σε βάθος και να δώσει σαφή υπόσταση την έννοια της ενεργειακής ταυτότητας υποστηρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τους φορείς, τις πολιτικές και τις πρακτικές που επιδιώκουν να εμπλέξουν τους πολίτες σε θέματα ενέργειας.
Στο επίκεντρο του DIALOGUES βρίσκεται μια καινοτόμος προσέγγιση της συμμετοχής των πολιτών σε θέματα ενεργειακής μετάβασης συμπεριλαμβανομένων ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο της ενεργειακής μετάβασης όπως για παράδειγμα γυναίκες, ευάλωτα και ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, και εθνικές μειονότητες.
Ο κεντρικός πυλώνας της μεθοδολογίας του DIALOGUES εδραιώνεται σε δοκιμασμένες διεπιστημονικές τεχνικές με επίκεντρο την ανοιχτή καινοτομία και τον από κοινού σχεδιασμό της ερευνητικής διαδικασίας μέσω της διοργάνωσης Εργαστηρίων Δράσης Πολιτών (Citizen Action Labs) σε 8 χώρες.

Το ΔΑΦΝΗ θα είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και διεξαγωγή του ελληνικού Εργαστήριου Δράσης Πολιτών σε τρία ελληνικά νησιά που θα επιλεχθούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ξεκινώντας από την υπάρχουσα «ενεργειακή τους ταυτότητα» οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας και μέσω εναλλακτικών σεναρίων, το όραμά τους για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας στο νησί τους.

Παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν:

  • Εργαλεία μέτρησης και χαρτογράφησης του βαθμού συμμετοχής των πολιτών σε ενεργειακά έργα
  • Βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs)
  • Εργαλείο υποστήριξης πολιτικών αποφάσεων
  • Διαδικτυακή πλατφόρμα με τα δεδομένα και τα αποτελέσματα του έργου

Οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι εμπλεκόμενοι φορείς σε όλα τα επίπεδα (τοπική κοινότητα, τοπικοί/περιφερειακοί/εθνικοί/υπερεθνικοί φορείς), θα συμπεριληφθούν μέσω συν-δημιουργικών εργαστηρίων (workshop) και ενημερωτικών δελτίων.

Στην Ελλάδα, το ΔΑΦΝΗ θα επιλέξει τρία νησιά, κατά προτίμηση μέλη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά” προκειμένου να τα υποστηρίξει στην ανάπτυξη των σχεδίων καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

  • H συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων σε έργα καθαρής ενέργειας θα αυξηθεί
  • Η εναντίωση των πολιτών κατά των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περιοριστεί καθώς θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης

Εταιρικό σχήμα

  • null
    2021 - 2024
  • null
    2.997.156,25€
  • null
    13 εταίροι
  • null
    3 πιλοτικά νησιά στην Ελλάδα