Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το όραμα του Δήμου και της κοινωνίας της Κύθνου να μετατραπεί το νησί σε υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης των φυσικών πόρων και υποδομών, με την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης του έργου «Κύθνος – Έξυπνο Νησί».
Με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 8 εκ. ευρώ, το «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» είναι το μεγαλύτερο έργο έρευνας και ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον Ελληνικό νησιωτικό χώρο και ως τέτοιο θα αποτελέσει έργο ορόσημο για τη χώρα και την διεθνή κοινότητα.
Απώτερος σκοπός του έργου είναι να αξιοποιηθεί το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Κύθνου προς όφελος μιας ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης, που μακροπρόθεσμα θα παράγει πλούτο και θα εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Για τα επόμενα χρόνια, η Κύθνος θα αποτελέσει ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο ενώ παράλληλα δύναται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.
Η Κύθνος αποτελεί ιδανικό τόπο επίδειξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα, της διπλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, της μη διασύνδεσής της με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα – αρκετά – χρόνια, καθώς και του πλούσιου ιστορικού της σε καινοτόμα πιλοτικά έργα παραγωγής και διαχείρισης πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, 1ος νησιωτικός υβριδικός σταθμός και 1ο μικροδίκτυο στην Γαϊδουρόμαντρα, Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID εφαρμογών έξυπνου δικτύου).
Φορείς υλοποίησης του έργου είναι το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Siemens.
Με την ισχυρή στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, την εξειδικευμένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, την κατανόηση των τοπικών αναγκών και της αναπτυξιακής δυναμικής της Κύθνου, ΔΑΦΝΗ και ΕΠΙΣΕΥ εγγυώνται την άρτια εκτέλεση του έργου που θα επιφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στην ανάπτυξη της Κύθνου όσο στον ευρύτερο νησιωτικό χώρο.
Συνολικά, το έργο θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, διότι πρώτον η υλοποίησή του θα γίνει από ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο απασχολείται στην Ελλάδα, δεύτερον θα προσφέρει λύσεις σε χρόνιες προκλήσεις διαχείρισης των υποδομών της Κύθνου, προκλήσεις που καταγράφονται και σε άλλα νησιά και τρίτον θα λειτουργήσει ως αναπαράξιμο παράδειγμα, σε άλλα νησιά και απομονωμένες περιοχές (ορεινές και αγροτικές), καθώς και σε αστικά κέντρα, συμβάλλοντας στην ανάδυση των «έξυπνων πόλεων» του μέλλοντος.